Het karakter van de Amerikaanse Akita  

Zachtaardig wanneer men hem aanhaalt, kan woest zijn als een Samurai en lief als een baby poes, woest als hij wordt uitgedagen, een klein hartje in een groot lichaam.Dit is zo’n beetje wat de Japanners zeggen over hun Akita. Het is een uniek ras  met daarbij het karakter wat al even uniek is. Ze zijn opmerkzaam, volhardend, onafhankelijke manier van regeren op commando’s nieuwsgierig, zijn gezin betekent alles voor hem en zal deze ook als het er op aankomt met al zijn macht verdedigen. Zijn trouw is een van de meest gewaardeerde eigenschappen van de Akita, het baasje is gewoon het beste wat je overkomt en betekent de hele wereld voor hen. Als er plaats is in de WC ze zullen aanwezig zijn, gewoon om maar bij het baasje te zijn.Hij is rustig, maar moet wel zijn energie kwijt. Geen blaffer maar een  prater en houd van conversaties, denk nu niet die spoort niet, ze hebben gewoon hun eigen manier van communiceren.De een heeft dat meer als de ander. Ze zijn behoedzaam, en zijn geweldig met kinderen.

Hoe zit het met de vacht, verharen ze veel?

Ja , 2 maal per jaar en duurt ongeveer 2 weken, dit alles hangt ook nauw samen met het voedsel wat je hem voorschotelt. De vacht vertoond dan de eigenschappen van een plukvacht het gaat met trossen los in de vacht hangen.                       

Het zijn intelligente honden, die het leuk vinden om iets te ondernemen met het baasje, een will to please hebben ze dus zeker, bij gehoorzaamheidstrainingen zijn het niet de oefeningen die zo geweldig zijn,  ze zien meestal niet eens het nut er van in. Maar het iets doen met het baasje ,ja dat is toch wel leuk en met veel variatie kan je nog heel veel met ze bereiken. Houdt de trainingen dus interessant.

Zijn het jagers?

Absoluut!!!!!.

Als ze de kans krijgen wild op te jagen zullen zij dit zeker niet laten.Kippen en Konijnen samen met Akita’s vinden wij persoonlijk geen verstandige combinatie, als zij de kans maar enigszins kunnen creëren,e  om met hen in contact te komen zullen zij dit moment ook benutten en betekent dit" kippenhemel" voor de kippen .

Zijn Akita’s agressief

Agressief nee, dominant wel .Vooral reuen kunnen de tendens hebben om dominant te zijn naar vooral soorgenoten of gelijk gemutste.
Het gebied zeker voorzichtigheid als het gaat om het plaatsen van een reu van dit ras bij een dominante reu.Er zijn zat situaties bekent waar twee reuen bij elkaar geweldig gaat, maar ook zijn er voorbeelden bekent waar het niet goed ging.

Je hebt te maken met een ras die een lange geschiedenis achter de rug heeft waarbij hondengevechten helaas geen uitzondering waren het is eenvoudig weg niet mogelijk om alle agressie naar soort genoten volledig uit te bannen.

Er zijn gelukkig tegenwoordig veel fokkers die zich realiseren dat een Akita zonder agressie naar soortgenoten wel heel plezierig is. Er wordt dan tegenwoordig ook heel goed hier opgelet bij de betere fokkers, dat de honden waarmee gefokt worden een evenwichtig en stabiel karakter hebben zonder buitensporig agressie naar soortgenoten. Het moge duidelijk zijn dat de kans op een agressieve hond  het kleinst is als er gepaard word met ouders welke, niet  'hond agressief ' zijn.  

bovendien zijn wij van mening dat de opvoeding van de hond door de toekomstige eigenaar, ook heel belangrijk is.De hond van meet af aan regelmatig in contact brengen met soortgenoten, het niet tolereren  van ongewenst gedrag voorkomt op latere leeftijd veel problemen.Wees duidelijk!!!